Gode råd og vejledning til hund nr. 2

Print Friendly

hund nummer 2At anskaffe sig en hvalp når man allerede har en voksen hund er ikke altid lutter lagkage, der er ingen garanti for at den voksne hund og hvalpen kan lide hinanden, eller at den voksne hund har lyst til at få en hvalp i huset. Derfor kan der opstå problemer i forbindelse med nyanskaffelse af en lille bror eller søster.

Som de fleste hundeejere sikkert ved er det ikke alle hunde, vores hunde bryder sig om, nogen kan de decideret ikke lide, og som ejer er det vigtigt at acceptere, så længe det ikke er alle hunde, for så kan man jo få hjælp af en adfærdsbehandler.

På samme måde er det hvis man vælger at anskaffe sig en hund mere, det kan være at den hvalp, lige netop er en af dem hunden ikke bryder sig om, og så får man problemer senere og måske allerede fra starten. Der er nogen forholdsregler vi kan tage inden anskaffelse af en ny hvalp, og der er ting vi skal være opmærksomme på og tænke igennem.

Den voksne hunds alder er vigtig at tage i betragtning, inden man køber en hund mere. Det er vigtigt at den ikke er for ung og heller ikke for gammel. En hund der endnu ikke er mentalt moden er ikke god at sætte en hvalp sammen med, da det kan give problemer i form af rangordningsstridigheder når hvalpen bliver teenager. Da det er meget individuelt for de forskellige racer hvornår de modnes, er det vigtigt at man sætter sig ind i hvornår det sker for lige netop den race man har i forvejen, og ikke mindst den man har tænkt sig at anskaffe, for hvis man har en race der modnes sent og anskaffer sig en der modnes tidligt så er det problemerne kan opstå. Så generelt vil jeg sige at det ikke er en god ide at anskaffe en hvalp før ens hund er blevet 3 år. Så har man haft tid til at socialisere og opdrage hunden som man gerne vil have den, og det kan være en hjælp i forhold til hvalpens opdragelse.

På samme måde skal man være opmærksom på hvis hunden er gammel, det er hårdt for en gammel hund at få en hvalp i huset og det er ikke dem alle der har lyst til det. Det er selvfølgelig meget vigtigt at tænke på om ens hund har skavanker som give den smerter eller ubehag. Hvis det er tilfældet syntes jeg slet ikke det er en god ide at anskaffe sig en hvalp, bare tænk hvor hårdt det kan være for os med en energisk hvalp i huset, og hvis hunden så har smerter så er det for hårdt og for egoistisk af os. Dette kan give problemer i forhold til aggressivitet, som har til formål at øge afstanden til den anden, i dette tilfælde hvalpen.

Det er selvfølgelig vigtigt ikke at skælde den gamle hund ud i sådanne tilfælde, den kan jo ikke bede hvalpen om at flytte sig på anden vis, samtidig er det jo også vigtigt at hvalpen lære at knurren og viste tænder betyder gå væk fra mig. Det er en vigtig lærdom at have med sig senere i livet, alle hunde kommer i situationer hvor det er vigtigt at de kan hundesprog. Samtidig er der en reel risiko for at den voksne hund laver den negativ association til hvalpen hvis den får skæld ud hver gang den knurre eller viser afstandsøgende signaler, hvilket i nogen tilfælde vil sige hver gang hvalpen er i nærheden.


Generelt vil jeg sige at mange af de problemer der opstår i forhold til at få en ny hvalp i huset er skabt af os, og opstår på grund af manglende forståelse for hundesprog og angst for at hvalpen skal komme til skade. Det er dog uhyre sjældent at en voksen hund skader en hvalp. Det er min overbevisning at hvis der er brug for hjælp, så er det den voksne hund der har brug for hjælp og støtte til at sige fra, og det kan være nødvendigt at tage hvalpen væk, da nogen hvalpe er meget energiske og vedholdende. Det der kan ske hvis man gør det omvendt, nemlig at hjælpe hvalpen, er at hvalpen ikke lære at den skal flytte sig når den voksne knurre eller viser tænder, og derfor bliver ved. Når de så er alene hjemme er der ikke nogen til at skælde den voksne hund ud og ingen til at redde hvalpen, og så er risikoen for at den bliver bidt stor da den ikke har lært hundesprog og derfor ikke flytter sig. Samtidig fratager man den muligheden for at lære sig gode manere og god omgangs tone i forhold til andre hunde, og det kan give den problemer i længden.

Så når den voksne hund tager hvalpen om snuden og knurre, og hvalpen skriger som om den er ved at dø, så skal du have is i maven og vide at det er den måde hunde irettesætter hinanden, og hvalpens skrig er dens alarm og overlevelses mekanisme. Det er ikke ens betydende med at den lider overlast eller kommer til skade, det er meget sjældent tilfældet. Det bedste du kan gøre er at se hvad hvalpen gør, selvfølgelig går den væk fra den voksne hund lidt slukøret, men ofte vil den meget hurtigt forsøge sig igen, og det er tegn på at den ikke har lidt overlast eller er blevet bange. Hvis den har lært noget af det så vil den øge afstanden når den voksne hund knurre eller viser tænder af den, og den har nu lært noget meget vigtigt om omgang med andre hunde, samtidig har du lært noget meget vigtigt i forhold til at have to hunde, nemlig at de ikke altid elsker hinanden og nogen gange skændes, hvilket vi må acceptere og helst ikke skal blande os i, med mindre de slås for alvor.

At gøre sig tanker om hvilket køn ens hund skal være er også en god ide, men det er ikke så tit at det giver problemer at have to af samme køn, i sær ikke hvis man har taget højde for at alderen passer og den voksne hund er moden og velfungerende. Problemet opstår hvis man er så uheldig at de to hunde ikke kan lide hinanden, man det kan også være tilfældet med hunde af modsat køn. Så hvis du helst vil have to af samme køn så er der ikke noget i vejen for det.

Altså når du vælger hund nummer to, så tænk over følgende:

  • Den voksne hunds alder, og race – i forhold til mental modning
  • Den voksne hunds fysiske tilstand – køb ikke hvalp hvis din hund har skavanker det er synd, nyd hellere den tid du har med din gamle hund og få en hvalp senere
  • Skæld aldrig den voksne hund ud for at vise afstandsøgende signaler – f.eks. stirren, knurren og visen tænder, heller ikke selv om den måske tager fat i hvalpen og irettesætter den, hvis du gør det, gør du din voksne hund uret og fratager hvalpen fra at lære noget vigtigt nemlig at knurren betyder gå væk fra mig, det er ikke godt i længden.
  • Hvis du har taget højde for det, så får du glæde af at se to hunde sammen, som har det godt og udviser en masse lærerig adfærd, som du kun kan blive klogere af at se på.

 Held og lykke med din nye hvalp.