Basenji

Print Friendly

basenji - Hundenavne.INFOBasenji ‘en er særpræget ved ikke at kunne gø og ved at tæverne kun kommer i løbetid én gang om året. Racen kan meget vel være blandt de allerældste  af vores nulevende hunderacer. Den stammer fra Afrika, hvor  hunde igennem årtusinder har assisteret menneskene på jagt efter småvildt. på Louvre i Paris ses en basenji -lignende hund udhugget i sten fra en af faraonernes gravkamre. Hunden bære en lille klokke om halsen, hvilket forbinder den udhuggede ægyptiske hund til de nulevende centralafrikanske hunde. De har nemlig traditionelt fået bundet en klokke om halsen for at gøre det lettere for jægere at følge efter de lydløse jagende hunde i den ofte ufremkommelige bush. En teori går på, at lokale klan- og stammehøvdinge forærede deres højt værdsatte jagthunde som gaver til faraonerne som tegn på venskab. En teori siger, at hundene for nogle tusind år siden blev taget med fra Ægypten til Centralafkrika som krigsbytte, i forbindelse med at Ægypten tabte en krig i Sudan.

Men uanset hvordan racen kom dertil, lever basenji ‘en stadig den dag i dag i en mere eller mindre halvvild form  i den centrale Afrika. Her bruges de til jagt og som rottefægere. Hundene jager hovedsageligt ved hjælp af synet, men også hørelsen og lugtesansen spiller en stor rolle for de små, men imponerende udholdende hunde.

Basenji ‘erne blev opdaget af vestlige opdagelsesrejsende i slutningen af 1800-tallet og kom derefter hurtig til Europa under navnet “Congo terrier”. De hjembragte hunde døde imidlertid hurtigt af hundesyge. Først i 1930’erne lykkes det at få et par hunde til at overleve i længere tid, og i 1936 kom det første kuld basenjihvalpe til verden udenfor Afrika. Der var Mrs. Burn, der var opdrætter, og det var senere hende der gav racen dens nuværende navn. Da Mrs. Burn i 1937 udstillede sit hvalpekuld på Crufts i London, måtte politiet sættes ind for at sikre lov og orden. I dag har basenji ‘en bredt sig som familiehund over hele verden.

Temperament

Basenji en er intelligent og har en høj grad af selvstædighed. Den er venlig, kærlig og sjov familiehund, men den kræver megen motion og aktivering og et stort engagement for at kunne fungere i en familie. Pelsen kræver ikke megen pleje.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: 43 cm., 11 kg. Tæver 40 cm., 9,5 kg.
  • Pels: Kort, tæt dækpels af fin struktur.
  • Farve: Sort/hvid, rød/hvid, black/tan, hvid med tanfarvede aftegninger, sort, tan/hvid, brindlet. poter, halespids og bryst bør være hvide.
  • Levealder: 13 – 14 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Bruno
02. Fuzzy
03. Rocky
04. Alpha
05. Smokey
06. Aang
07. Acrobat
08. Toby
09. Charlie
10. Scout
Callie
Kiki
Addie
Riley
Lacey
Dixie
April
Sugar
Gypsy
Nina