Borzoi

Print Friendly

Borzoi’en kaldes også for russisk ulvehund og stammer, som navnet siger det, fra Rusland, hvor den har været anvendt til jagt på hare, ræv og ulv. Borzoi’en blev opdrættet af det russiske aristokrati i hundredevis af år. Det vides ikke nøjagtigt hvordan eller hvornår, racen er opstået, men den Franske Krønike fra det 11. århundrede viser tilsyneladende en datter af Kiev’s storhertug med tre borzoi’s, der fulgtes med hende til borzoi - Hundenavne.INFOFrankrig. Sophia katedralen i Kiev har afbildninger af jagende borzoi-lignende hunde fra samme tidsperiode. Allerede i 1650 blev den første standard for borzoi’en nedfældet.

Fra midten af 1600-tallet og op til 1861, hvor zar Alexander II afskaffede livegenskabet, opnåede sportjagt med borzoi’er en status som aristokratiets nationalsport. De ændrede samfundsstrukturer bevirkede imidlertid, at mange af de store borzoikenneler på godserne lukkede, hvilket gjorde racen fåtallig.

Der var dog i 1887 blevet etableret en nu verdensberømt kennel ved navn Perchino. Den blev skabt af storhertug Nikolai Nikolaevitch og Dimitri Valtsev, og de baserede deres opdræt på de bedste blodlinier i Rusland. Storhertugen startede med 60 borzoi’er, der blev holdt i stenhuse, hvoraf kun tævernes og hvalpenes blev opvarmede om vinteren. Hanhundene måtte leve uden varme, selv i de bidende kolde rusiske vintermåneder. Der blev opdrættet ca. 50 hvalpe om året og det er fra dem, en stor del af vore dages borzoi’er stammmer fra.

Storhertugen afholdt undertiden ulvejagter med sine hunde. Han red ud med over 100 borzoi’er 40 ryttere og et kobbel foxhounds. Når koblet havde fået jagtet ulven frem, blev de ivrige borzoi’s sluppet løs i grupper på tre, to hanhunde og en tæve. Hundene fik overmandet ulven, der blev bundet og ofte sluppet løs igen til næste jagt.

Temperament og pleje

Borzoi’en er en rolig, harmonisk og velfungerende familiehund, der dog stadigvæk er i besiddelse af et stærkt jagtinstinkt. Racen kan være reserveret overfor fremmede, men er tæt knyttet til sin familie. Pelsplejen er overraskende begrænset.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: 75 – 85 cm. Tæver: 68 – 75 cm. Vægt: 34 – 38 kg.
  • Pels: Silkeagtig, blød og smidig med bølger eller korte krøller.
  • Farve: Hvid/gul, hvid/ulvegrå, hvid/lys fawn med sorte hårspidser, hvid/rød, hvid/rød fawn med sorte hårspidser, hvid/brindlet, hvid/sort. Alle farver som ensfarvede eller brogede.
  • Levealder: 7 – 10 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Bandit
02. Bubba
03. Riley
04. Banjo
05. Bruno
06. Justin
07. Buster
08. Coco
09. Oscar
10. Hylynn
Izzy
Athena
Star
Muffin
Roxy
Cece
Copper
Bambi
Gracie
Lady

Denne hund har egenskaberne: , , , , ,