Chihuahua

Print Friendly

chihuahua - Hundenavne.infoChihuahua’en er verdens mindste hunderace, og det er ikke ualmindeligt at se eksemplarer på under 1 kg.

Der er ikke enighed om, hvor racen har sin oprindelse, nogle mener den opstod i Mexico, andre hælder til Kina, mens atter andre argumenterer for det nordlige Afrika og Malta. Der er dog fund fra Mexico dateret til omkring år 800, der viser hunde, der bærer en del lighed med chihuahua’en Hundene var af en ældgammel hunderace, techichi’en,  der var toltecernes hellige hund. Det var en lille hund, men ikke så lille som chihuahua’en og med kraftigere knogler. Pelsen var lang, og racen menes at have været stum. Man ved ikke præcist, hvornår techichi’en er opstået, men man regner med, at den sandsynligvis har eksisteret før det 4. århundrede.

Aztekerne overvandt toltecerne og beholdt deres hunde, der blev meget populære, specielt blandt de højtrangerende aztekere. De blå eksemplarer af hundene blev regnet for hellige. Som i det gamle Ægypten spillede hunde en stor religiøs rolle for aztekerne. Der var blandt andet en hund, der fulgte de døde til underverden og forsvarede dem imod onde ånder, inden rejsens endelige mål var nået. Desuden kunne en hund, der blev brændt sammen med en afdød, påtage sig den afdødes synder, så disse ikke vakte gudernes vrede.chihuahuaer korthåret 3

Da aztekerne blev besejret af spanierne i 1520, forsvandt techichi’en for en tid ud af billedet, men udviklede sig undervejs til vore dages chihuahua. Teorien om techichi’ens udvikling til den moderne chihuahua går ud fra, at der på et tidlig tidspunkt blev bragt små hårløse hunde fra Kina til Mexico. Der er de blevet blandet med techichi’en, hvorved der fremkom en mindre hund med store ører og lettere knogler, meget lig vore dages chihuahua.

Det menes, at hundene efter spaniernes  overtagelse enten blev spist af de hærgende erobrere eller blev halvvilde. De dukkede først op igen for offentligheden i slutningen af 1800-tallet i Mexico City, hvorefter de hurtigt kom til Texas, USA.

Den moderne race har sit navn efter den mexicanske stat Chihuahua, hvor de første hunde af moderne type er fundet.

Amerikanerne tog racen til deres hjerter og fik chihuahua’en officielt anerkendt i 1904. Der gik ikke lang tid, før racen lå blandt de mest populære af de amerikanske selskabshunde, en position den har holdt op til i dag.

Temperament

Chihuahua’en er en stor hund i en lille, men relativt robust krop. Den er dog ikke velegnet i et hjem med små børn, da den hurtig kan komme let til skade. Det er en glad, kærlig og intelligent følgesvend. Ingen af pelstyperne kræver megen pleje.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Begge køn: 0,5 – 3 kg. ( 1 – 2 kg foretrækkes )
  • Pels: Kort og glansfuld eller lang og silkeagtig.
  • Farve: Alle farver er tilladte.
  • Levealder: 12 – 18 år.Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Syrup
02. Marley
03. Buddy
04. Jasper
05. Jupiter
06. Gunner
07. Diesel
08. Duke
09. Harley
10. Boo Boo
Callie
Missy
Diamond
Willow
Azura
Honey
Stella
Lilly
Tinkerbell
JasmineDenne hund har egenskaberne: , , , ,