Chinese crested

Print Friendly

chinese crested eller kinesisk hårløsDen lille chinese crested kaldes også for kinesisk hårløs på dansk. Der er ikke mange hunderacer der, der kan skabe så stor opmærksomhed, som denne, og det er de færreste, der ikke har en holdning til dens udseende. Mange finder den lidt for speciel, men den har heldigvis også en lang række tilhængere, der ikke ville undvære dens charmerende personlighed. Samme personlighed findes hos den fuldpelsede variant, chinese crested powder puff, der undertiden fødes i kuldene med hårløse hvalpe.

Der er ikke enighed om racens oprindelse, og der hersker flere forskellige teorier. Nogle forskere mener, den i virkeligheden er en krydsning imellem de mexicanske racer, chihuahua ‘en og mexicansk hårløs, og blev bragt fra Mellemamerika til Kina.

Andre forskere hælder til teorien om, at der på et tidspunkt opstod en mutation i visse afrikanske hunde, hvorved der fremkom en hårløs variant. Denne  blev forfaderen til en lang række hårløse hunderacer, blandt andet african elephant dog og abyssinian sand dog, som dog er uddøde i dag. Teorien siger at kinesiske handelsskibe lagde til ved Afrikas kyster, hvor sømændene tog de hårløse hunde med ombord som rottefængere, fodvarmere og proviant. Hundene kom derved til Kina, hvor de på et tidspunkt blev meget populære.

Det menes, at Han-dynastiet allerede for omkring 2000 år siden havde  opdræt af hårløse hunde, men de første skriftlige kilder, der specifikt nævner dem, er fra 1200-tallet. Hundene blev ofte bragt med af de kinesiske søfarere på deres lange rejser, og man mener, det er på den måde de hårløse hunde har bredt sig over hele verden.

I slutningen af 1800-tallet begyndte der at blive fremvist hårløse hunde i Europa, og de vakte stor opstandelse. De første hunde kom som en del af et omrejsende zoologisk show, men senere blev de udstillet på de etablerede hundeudstillinger.

I dag er racen særdeles sjælden i Kina, men den har en stor gruppe dedikerede tilhængere i resten af verden. I Danmark er det også en sjælden race, men den udstilles relativt hyppigt, og man kan derfor være heldig at møde en ved de mange udstillinger rundt om i landet.

Temperament og pleje

Chinese crested eller Kinesisk hårløs er en kærlig og fornøjelig familiehund, der med stor energi og godt humør kan charmere selv de største skeptikere. Det er en race, der naturligt nok ikke kræver den store pelspleje, men dens hud skal plejes ved regelmæssige bade og indsmøring i creme eller olie.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: 28 – 33 cm. Tæver: 23 – 30 cm. Begge køn 2,3 – 5,4 kg.
  • Pels: Chinese crested, hårløs: ingen store partier med hår på kroppen- Huden er glat og føles varm. Pels på underben, hale, ører og pande. Chinese crested, powder puff: underuld med et blødt slør af lange hår.
  • Farve: Alle farver og farvekombinationer.
  • Levealder: 12 – 14 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Czar
02. Bubba
03. Justin
04. Elvis
05. Lucky
06. Blue
07. Rusty
08. Kyzer
09. Abby
10. Bo
Honey
Bailey
Sasha
Penny
Annie
Hope
Penny
Faith
Gracie
Ellie

Denne hund har egenskaberne: ,