Engelsk setter

Print Friendly

engelsk setter - hundenavne.infoEngelsk setter. De stående jagthunde inddeles i to grupper afhængigt af deres oprindelse. De fire setterracer og pointer ‘en hører til de engelske stående jagthunde, mens blandt andet hønsehundene, kleiner münsterlænder, gammel dansk hønsehund og weimaraner ‘en hører til de kontinentale. Begge grupper tager stand for vildt, og det menes, at dette instinkt er opstået parallelt i de to grupper. Pointer ‘en og de kontinentale hunderacer blev udviklet for sig, mens setterne udvikledes fra de såkaldte “setting spaniels”,  der krøb sammen ved færten af vildt. Denne egenskab blev videreudviklet og for finet og er baggrunden for de moderne setters jagtadfærd.

Engelsk setter er den ene af de fire setterracer, hvoraf de øvrige er den irske rød-hvide og gorden setter ‘en. Den engelske setter er den eneste af de fire hunderacer, der er tilladt i mange forskellige pelsfarver, hvoraf ingen af dem går igen hos de øvrige settere, ligesom de heller ikke deler pelsfarver med hinanden. Farven alene er derfor nok til at kende setterracerne fra hinanden.

Setterlignende hunde kendes helt tilbage til 1300-tallet, hvor de blev brugt til jagt på fuglevildt. Man begyndte dog først rimeligt sent at skelne imellem de forskellige hunderacer. Den engelske setter kan føres tilbage til to dedikerede opdrættere, der i løbet af 1800-tallet på hver deres måde lagde grundlaget for den moderne engelske setter. Den ene af opdrætterne var en englænder ved navn Edward Laverack, der ved mange års intensiv og velovervejet avl fik skabt en linie af smukke og fremragende jagthunde, der dog havde det problem, at de var blevet en tand for selvstændige til at samarbejde ordentligt med jægeren. Den anden opdrætter var en waliser ved navn Purcell Llewellin, der var Laveracks store beundrer og naturlige arvtager. Han avlede særdeles dygtigt videre på Laveracks hunde og fik tilført sine hunde et mere samarbejdsvillig temperament uden dog at slække på jagtevnerne. I dag taler man derfor om to linier hos den engelske setter: Laverack-linien, der udgør udstillingshundene, og Llewellin-linien, der er jagthunde

Temperament og pleje

Engelsk setter er en dejlig, blid og venlig hund, der udviser stor tålmodighed med børn. Den behøver en del motion, og hvis den ikke går på jagt skal den bruge sin intelligens på en anden måde. Eksempelvis lydighedstræning. Pelsen skal jævnligt børstes grundigt igennem.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: 65 – 68 cm. Tæver: 61 – 65 cm.
  • Pels: Fra nakken og bagud er hårlaget moderat langt, silkeagtigt og let bølget. Pelsen må ikke virke krøllet. Der er fyldige behæng på benene.
  • Farve: Sort/hvid (blue belton), orange/hvid (orange belton), lemon/hvid (lemon belton), leverbrun/hvid (liver belton) eller trefarvet dvs blue belton eller liver belton med tan-farvede aftegninger. Der foretrækkes hunde uden store farvede partier på kroppen, men spættede (belton) over det hele.
  • Levealder: 10 – 12 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Buzz
02. Bacon
03. Justin
04. Rusty
05. Bubba
06. Gus
07. Rusty
08. Dexter
09. Alpha
10. Hershey
Ally
Lyric
Cutey
Heidi
Annie
Alexa
August
Faith
Rosie
Mabel

Denne hund har egenskaberne: , , , , , , ,