Gammel dansk hønsehund

Print Friendly

Gammel dansk hønsehund - Hundenavne.infoGammel dansk hønsehund stammer fra begyndelsen af 1700-tallet, hvor en jysk bonde ved navn Morton Bak ønskede at skabe sig en robust og effektiv jagthund. Han krydsede derfor lokale hunde med de tidlige stående jagthunde, der var kommet med zigøjnerne fra Spanien. De lokale hunde blev kaldt for blodhunde, men var nok snarere støvere med en god del Sct. hubertushund i sig. Resultatet var den tidlige gamle danske hønsehund, der i løbet af 1800-tallet blev uhyre populære som jagthund.

Populariteten dalede imidlertid i slutningen af dette århundrede, og omkring 1915 var racen tæt på at være forsvundet. Racens sidste højborg var hos familien Bansen på Ærø, der på entusiastisk  vis fortsatte avlen og indsamlede værdifulde oplysninger om racen. Efter afslutningen på 2. Verdenskrig var der kun omkring 10 hunde tilbage der med rette kunne kaldes for gamle danske hønsehunde. Der startede derefter et intensivt avlsarbejde, der strakte sig over 16 år, inden racen endeligt blev anerkendt af Dansk Kennelklub og den internationale hundeorganisation FCI.

Racen opnåede på ny en uhyre stor popularitet ikke mindst på grund af Poul Thomsens fine gamle danske hønsehunde, Balder. Racen er i dag i tilbagegang og på grund af det snævre genetiske materiale er der blevet indkrydset nogle få braque francais, der til forveksling ligner den gamle danske hønsehund.

Temperament og pleje

Gammel dansk hønsehund, er ikke blot en dygtig jagthund, der effektivt og roligt afsøger terrænet. Den er også i høj grad en venlig, godmodig og behagelig familiehund, der er glad for børn.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: 54-60 cm., 30-35 kg.Tæver: 50-56 cm., 26-31 kg.
  • Pels: Kort og tæt. Skal føles hård.
  • Farve: Hvid med brune aftegninger. Få større eller mange små pletter.
  • Levealder:

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.

Denne hund har egenskaberne: , , , , , ,