Gravhunde

Print Friendly

gravhunde fakta - Hundenavne.infoGravhunde stammer fra Tyskland, hvor dens racenavn er teckel eller dachshund. Dachs betyder grævling på tysk, og racen oprindelige formål var da også at jage grævlinger op af deres grave, så jægerne kunne komme på skudhold. Man ved at gravhunden er en meget gammel race, men man ved ikke helt præcist, hvor gammel. Der findes illustrationer helt tilbage fra den sene middelalder, der viser små, lavstammede hunde på grævlingejagt.

Gravhundens tidlige oprindelse er omdiskuteret. Nogle mener racen opstod på samme måde som de franske bassethunde via en pludselig mutation hos hvalpe af de store jagthunderacer, sandsynligvis de mellemstore tyske schweisshunde. Andre mener gravhunden stammer direkte fra de franske bassethunde, der er blandet op med lokale hunde. Nogle mener, den langhårede og den korthårede variant opstod parallelt, mens atter andre mener, den langhårede opstod fra den korthårede efter indkrydsning af field spaniel. Man kan dog generelt blive enige om at den ruhårede variant er den yngste, og at den bevidst blev skabt ved at krydse den korthårede gravhund med dandie dinmont terrier og ruhåret pinscher.

Den ruhårede pels blev fremavlet for at skabe en effektiv beskyttelse imod det tornede krat, som gravhundene ofte færdes i under jagten. Selvom gravhunden oprindeligt var skabt til grævlingejagt, fik man hurtigt øje på dens store evner for ræve- og kaninjagt. Den var også effektiv til blandt andet drivjagt og til at finde anskudt vildt. For at tilpasse den til de mange formål, blev den avlet i tre forskellige størrelser, standard, dværg og miniature. De tre størrelsesvarianter inddeles interessant nok ikke efter højde, men efter brystomfang. Brystomfanget var nemlig altafgørende for hvilke typer grave, de forskellige hunde kunne sendes ned i. De allermindste, miniaturegravhundene, var eksempelvis specielt velegnede til at gå i de smalle kaninhuller.

Alle ni gravhundetyper er populære familiehunde hjerhjemme, med den ruhårede og den korthårede standardgravhun og den langhårede dværggravhund som de mest populære. Gravhunden har i mange år været kongehusets yndlingshund, og det er sjældent at se Dronning Margrethe eller Prins Henrik uden en væver, korthårede gravhund som følge.

Temperament og pleje

En gravhund er en festlig, kærlig og selvstændig hund, der behøver en moderat mængde motion og en begrænset pelspleje. Den er modig, intelligent og har en overraskende høj gøen for sin størrelse.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Standard: brystomfang over 35 cm. max. 9 kg. Dværg: brystomfang over 30 indtil 35 cm. Miniature: brystomfang indtil 30 cm.
  • Pels: Korthåret: kort, tæt, glansfuld og tættilliggende. Langhåret: lang, glat, glansfuld og tættilliggende. Ruhåret: tæt, strid og tilliggende. Buskede øjenbryn.
  • Farve: Kort: rød, rødgul, gul; med eller uden sorte hårspidser. Sort eller brun med lysere aftegninger. Tigret. Lang: som hos korthåret. Ru: Lys til mørk vildsvinefarvet. Som hos korthåret.
  • Levealder:

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.

Denne hund har egenskaberne: , , , , , , , , ,