Hønsehund

Print Friendly

Hønsehund - www.dogs.netscype.comHønsehund. Der findes tre tyske hønsehunderacer i Danmark, den korthårede, den ruhårede og den langhårede hønsehund. De deler mange ligheder, men er ikke pelsvariationer over den samme race. Hver af de tre hunderacer har deres egen historie og baggrund og er derfor repræsenteret ved hver deres specialklub under Dansk Kennelklub, nemlig Korthaarklubben, Dansk Ruhårklub og Langhårsklubben. Den ruhårede og den korthårede hønsehund hører blandt de allermest populære hunderacer herhjemme, med den ruhårede på top 5-listen og den korthårede på top 10-listen over Danmarks mest populære hunderacer. Den langhårede hønsehund er stadig en rimlig sjælden race, men den ser ud til at være i fremgang.

Den korthårede hønsehund blev udviklet i Tyskland omkring 1870 fra blandt andet den gamle spanske pointer, blodhunden, engelsk foxhound, pointer ‘en og den gamle tyske pointer, Kombinationen af disse hunderacer skulle give tyske jægere en alsidig og robust hund, der både kunne gå spor, tage stand og apportere fra land og i vand. Den korthårede hønsehund er i dag en meget populær jagthund i mange lande.

Den ruhårede hønsehund er en yngre hunderace, der blev skabt i starten af 1900-tallet på baggrund af forskellige, ikke præcist angivne hunderacer, herunder evt. den gamle tyske pointer, den ruhårede griffon, pudelpointerblandinger, engelsk foxhound og blodhund. Den ruhårede hønsehund blev hurtig meget populær og er i dag i mange lande blandt de absolut mest eftertragtede af de stående jagthunde.

Den langhårede hønsehund regnes for at være den ældste af racerne. Den ses afbildet helt tilbage til 1500-tallet, hvor den dog var noget mindre end vore dages race. I løbet af 15- og 1600-tallet udviklede racen sig til den store, robuste hund, der ses i dag. Racen blev renavlet fra 1879.

Temperament og pleje

Alle tre hønsehunderacer er stærke, robuste og alsidige, alle med store evner både som stående og apporterende jagthunde. De anvendes også ofte som schweisshunde. Det er venlige, rolige og intelligente hunde, der med tilstrækkelig opdragelse udgør særdeles gode og pålidelige familiehunde.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Korthåret Hanner: 62-66 cm. Tæver: 58-63 cm. Ruhåret Hanner: 61-68 cm. Tæver: 57-64 cm. Langhåret Hanner: 63-66 cm. Tæver: 60-63 cm.
  • Pels: Korthåret: kort og tæt. Skal føles grov og hård. Ruhåret: Ruhåret og tæt. Hård og tilliggende. Langhåret: Glat og fast, lige eller let bølget.
  • Farve: Korthåret: Brun. brun eller sort med hvide eller skimlede aftegninger, mørk eller lys brunskimmel, hvid med brune aftegninger, sort. Gule aftegninger er tilladt. Ruhåret: Brun- eller sortskimmel ( med eller uden store pletter), brun (med eller uden hvid brystplet), lys-skimmel. Langhåret: Brun, brun med hvide eller skimlede aftegninger, mørk- eller lysskimmel med større eller mindre, lysebrune pletter, forel-skimmel (mange små, brune pletter på hvid bund), brun-hvid, med eller uden få, små pletter. Gule aftegninger tilladt.
  • Levealder:

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.

Denne hund har egenskaberne: , , , , , , , , ,