Irsk setter

Print Friendly

irsk setter - hundenavne.infoIrsk setter er den højeste af de fire setterracer. Den har i årtier været en værdsat jagthund i Irland og andre lande, men er i dag lige så vel familie- som udstillingshund. Der er en smule kontrovers om racens tidlige oprindelse. Mange mener den stammer fra de oprindelige spaniels iblandet pointer, irsk vandspaniel, gordon setter og engelsk setter, mens andre – specielt irerne – mener, deres smukke røde setter er  af rent spanielblod.

De første irske settere var ikke røde, men derimod rød-hvide og man mener at den irske setter i starten var en farvevariant af den rød/hvide irske setter. Grundlaget for den røde irske setter blev  lagt i 1700-tallet, men de første rent røde hunde sås først en del årtier senere. Den irske setters smukke udseende fjernede den  på et tidspunkt en del fra det oprindelige formål. Mange hunde blev avlet for udseendet alene uden hensyn til dens jagtmæssige egenskaber. I Irland  har en stor indsats dog bevirket, at jagegenskaberne igen prioriteres højt i avlen, og i Danmark kan en irsk setter på samme måde som de øvrige jagthunde ikke blive dansk champion uden at bestå en jagtprøve.

Temperament og pleje

Den irske setter er en glad, aktiv og børnevenlig hund, der sætter stor pris på sin familie. Den kan undertiden være lidt af en udfordring at træne, da den har tendens til at være stædig og hurtigt kommer til at kede sig. Unghundene modnes langsomt og kan kræve lidt opdragelse for at fungere i familien. Den skal motioneres rigeligt for at komme af med al sin energi. Pelsen kræver en jævnlig gennembørstning for ikke at filtre.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: 58 – 67 cm. Tæver: 55 – 62 cm.
  • Pels: Pelsen er kort og fin på hovedet, på forsiden af benene og på ørespidserne. På resten af kroppen og benene er pelsen moderat lang, flattilliggende og fri for krøl eller bølger. Lange behæng på ører, bagsiden af ben, bug og hale.
  • Farve: Varm kastaniebrun uden antydning af sort. Hvidt på bryst, strube og tæer er tilladt. En lille hvid stjerne eller en smal hvid blis i panden er også tilladt.
  • Levealder: 11 – 15 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Gizmo
02. Buddy
03. Banjo
04. Gyro
05. Diesel
06. Barney
07. T-Bone
08. Syrup
09. Gizmo
10. Bubba
Fuzzy
April
Roxy
Justine
Abash
Faith
Bambi
Babe
Skittles
Anni

Denne hund har egenskaberne: , , , , , , , , ,