Irsk terrier

Print Friendly

irsk terrier - Hundenavne.infoIrsk terrier er formodentligt den ældste af de fire irske terrierracer, hvoraf de andre er irish glen of imaal terrier, kerry blue terrier og irsh soft coated wheaten terrier.

Racen var i århundreder gårdhund hos de fattige, irske landarbejdere og havde som sin vigtigste opgave at fange og dræbe de rotter, der måtte findes omkring på gårdene. Da den ikke var en race for aristokratiet, er der ikke bevaret mange skriftlige kilder om dens historie. Dog menes den at være nævnt i Irlands første lovsamling, den såkaldte Brehon-lov, hvor den noget respektløs bliver tituleret “møddingehunden”. Møddingerne var netop gode rottelevesteder, og det har sikkert været hyppigt syn på landet at se en energisk, irsk terrier springe rundt på møddingerne på jagt efter rotter.

Der er ikke enighed om racen oprindelse. Nogle hævder, den stammer fra irsk ulvehund, andre at den gamle skotske terrier er dens nærmeste slægtning. Det er dog mest sandsynligt, at den irske terrier er en efterkommer af den nu uddøde, ruhårede black-and-tan terrier, der har givet ophav til en række af de nuværende terrierracer. Slægtskabet understreges af, at den irske terrier i midten af 1800-tallet fandtes i både black-and-tan ( rødbrun med sorte aftegninger), brindle, og den nuværende røde farve. Der var på det tidspunkt stor variation i størrelse og udseende, men efter 1879, hvor en raceklub blev dannet, blev racen standardiseret til vore dages røde irsk terrier.

Temperament og pleje

Irsk terrier er en kærlig, livlig, selvstændig og undertiden lidt stædig hunderace, der fungerer godt i en familie. Den kræver en tålmodig opdragelse og gerne masser af inspirerende aktivering. Dens ru pels skal jævnligt gennembørstes og trimmes.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Begge køn: ca. 45 cm. Vægt: 11-12 kg.
  • Pels: Ru, tæt, fladttilliggende. Skægget er lige.
  • Farve: Rød, rød/hvede, gylden rød.
  • Levealder:

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.