Jämthund

Print Friendly

jämthundJämthund’en er en meget gammel hunderace, der i århundreder har været anvendt til storvildtjagt i Sverige. Racen er opkaldt efter den nordlige svenske region Jämtland, der traditionelt har meget storvildt og dermed en langvarig tradition for jagt med hunde. Trods sin lange historiske baggrund, blev jämthund’en ikke anerkendt i Sverige før 1946. Denne sene raceanerkendelse kom efter en lang og beslutsom kamp for at bevise jämthund’ens værd. Initiativet til at få racen anerkendt og adskilt fra de øvrige skandinaviske spidshunde kom fra jämtlændingen Aksel Lindstrøm, der i 1930 blev opmærksom på, at den ældgamle jagthund fra hans hjemstavn var ved at forsvinde. Han ønskede at bevare racen for eftertiden og satte derfor et intensivt avlssamarbejde i gang, et samarbejde, der først 16 år senere skulle føre til den første godkendte racestandard.

Problemet med jämthund’ens raceanerkendelse lå hovedsageligt i dens store lighed med den grå norske elghund, som den undertiden kan være svær at skelne fra. Jämthund’en er dog noget større og kraftigere end norsk elghund.

Jämthund’en er en dygtig, udholdende og intelligent jagthund, der færdes stabilt selv i høj sne. Den store størrelse ig styrke gør den særdeles velegnet til elgjagt, og tidligere har den endda været brugt til jagt på bjørn, los og ulv. I dag er racen særdeles populær i sit hjemland, men er endnu relativt ukendt andre steder i verden.

Temperament

Jämthund’en har et stabilt, roligt og venligt temperament, og den er en udmærket familiehund. Den er intelligent, selvstændig og let at opdrage, men kræver en del motion. Pelsplejen er minimal.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: 57 – 65 cm. Tæver: 52 – 60 cm.
  • Pels: Rimeligt tilliggende dækpels, der dog ikke må ligge fladt. Kort pels på hovedet og forsiden af benene. Længere på hals, bryst, bagsiden af ben og lår, samt på halen. Underulden er kort, blød og lys.
  • Farve: Lysere eller mørkere grå.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Benji
02. Archie
03. T-Bone
04. Harley
05. Aaron
06. Blue
07. Cookie
08. Jupiter
09. Bacon
10. Atticus
Sophie
Amber
Fuzzy
Oreo
Twizzler
Mabel
Lulu
Rylee
August
Fuzzy

Denne hund har egenskaberne: , , , , , , ,