King charles spaniel

Print Friendly

king charles spanielKing charles spaniel’en og cavalier king charles spaniel ‘en er tæt beslægtede og har en lang og facinerende historie til fælles.

Der har været små spanielracer til stede i Europa i mange hundrede år. De var ofte tæt knyttet til adelen og kongehusene, for det var sjældent beskåret almindelige mennesker at have råd til at holde hunde alene for selskabets skyld. Den lille engelske spanieltype er afbildet på adskillige malerier, hvor de sidder ved fødderne af deres adelige ejere. De blev brugt som selskabshunde, fodvarmere og loppeopfangere og blev mødt med stor hengivenhed og forkælelse.

Der findes adskillige beretninger om de små dværgspaniels og deres berømte kongelige ejere. Eksempelvis forsvarede Mary Stuarts dværgspaniel hendes afhuggede hoved imod bødlerne, da hun blev henrettet i 1587. Senere i historien var både Charles I og Charles II meget glade for deres dværgspaniels, og specielt Charles II gik lidt over gevind i sin hengivenhed. Han indførte blandt andet en lov, der gav de små yndlingshunde lov til  at færdes overalt på slottet, de var med til statsråd og under audiens. Det er derfor ikke så mærkeligt, at king charles spaniel’en blev kaldt efter  ham.

De daværende spaniels så ikke ud som den nuværende king charles spaniel, de var mere i retningen af den anden nulevende engelske dværgspaniel, cavalier king charles spaniel’en. Men i starten af 1800-tallet begyndte man at avle videre på hundene. Man ville have mindre hunde og krydsede derfor andre hunderacer ind. Der er ikke enighed om præcis hvilke racer, men der gisnes om: japanese, pekingeser, og mops ‘en. Det mest  sandsynlige er dog mops’en, da de andre racer først kom til England noget tid senere. men uanset ophavet, blev resultatet en mindre, mere lavbenet og fladnæset hund med et rundt hoved og lidt udstående øjne – king charles spaniel’en.

Temperament

King charles spaniel’en er en kærlig og munter familiehund, der kommer godt ud af det med børn. Den er intelligent og rolig, men  kan være lidt reserveret overfor fremmede. Pelsen skal hyppigt børstes godt igennem, men ikke trimmes.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Begge køn: 3,6 – 6,3 kg.
  • Pels: Lang og silkeblød. Lige eller let bølget.
  • Farve: Black-and-tan, ensfarvet rød (ruby), sort, hvid og tan (tricolour), hvid med røde aftegninger ( blenheim).
  • Levealder: 

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Aztec
02. Bubba
03. Jasper
04. Buster
05. A.J.
06. Justin
07. Tyson
08. Coco
09. Toby
10. Ozzy
Molly
Athena
Roxy
Cookie
Roxy
Belle
Copper
Rylee
Gracie
Hundie

Denne hund har egenskaberne: , ,