Langhåret collie

Print Friendly

lang håret collieLanghåret collie og den korthåret collie variant, stammer fra det barske nordengelske og skotske højland, hvor de arbejdede tæt sammen med fårehyrderne. Colliens oprindelse er ikke helt klarlagt, men man formoder at romerne medbragte hyrdehunde på deres vej igennem Europa, og at disse blandede sig med lokale hunde, hvorved fundamentet for collien blev lagt. Hundene blev avlet på baggrund af deres evner og ikke deres udseende, og de var derfor ikke så ensartede som i dag. Navnet collie menes at stamme fra det engelske ord “colley”, der var betegnelsen for de lokale sort-maskede får. De hunde, der arbejdede med fårene, kom naturligt til at hedde colley-hunde.

Collien blev kendt af andre end de nordengelske og skotske hyrder, da dronning Victoria besøgte Skotland i 1860 og fik øje på en arbejdende collie. Hun blev meget begejstret for den smukke og effektive hunderace og begyndte at opdrætte den på sit skotske højsæde Balmoral. Den kongelige interesse gjorde collien særdeles populær, og snart dukkede de første collier op på udstillinger rund omkring i England.

Langhåret collie forrøgede sin popularitet betragteligt, da A.P. Terhue skrev den første Lassiebog i 1919. Filmen, der fulgte efter i 1943, og den senere tv-serie forøgede populariteten enormt. Langhåret collie er stadigvæk en meget populær familiehund hjerhjemme.

Temperament og pleje

Langhåret collie ‘en er en yderst venlig, mild og glad hund, der let falder til i sin familie,s som den knytter sig stærkt til. Den er lærenem, intelligent og let at opdrage. Pelsen kræver en del pleje.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: 56-61 cm. Tæver: 51-56 cm. Vægt: 27 – 34 kg.
  • Pels: Tæt, strid dækpels. Blød, tæt underuld. Overdådig manke og brystpels.
  • Farve: Lys gylden til mørk mahogni, trefarvet, blue merle. Alle med hvide aftegninger, hvoraf foretrækkes hvid krave, hvidt på bryst, ben, poter og halespids.
  • Levealder: 14 – 16 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Aztec
02. Buddy
03. Oliver
04. Lucky
05. Justin
06. Hylynn
07. Tyson
08. Rusty
09. Bruno
10. Baxter
Alexis
Molly
Willow
Daisy
Amber
Penny
Molly
Chloe
Emily
Callie

[wpdm_file id=12]


Denne hund har egenskaberne: , , , , , , , ,