Lhasa apso

Print Friendly

lhasa apsoLhasa apso kendetegnes sammen med de øvrige 3 tibetanske hunderacer på sin smukke lange pels, der er nødvendig som beskyttelse mod det kolde bjergklima, og sin rige hale der bæres over ryggen. Der er ikke helt enighed om racens oprindelse, men man mener dog at den mindst er 800 år gammel. Man regner med at buddhistiske munke fremavlede racen for at have en lille vagt hund, der samtidig kunne bruges som selskabshund.

Racens tibetanske navn er ” Apso Seng Kye”, der direkte betyder gøende vagtløvehund, og det menes, at racens vestlige navn stammer fra dette i kombination med navnet på landets hovedstad Lhasa. Nogle hævder imidlertid, at ordet apso kommer fra et tibeansk ord, der betyder gedelignende og skulle referere til lhaso apso ‘ens lange pels, der ligner pelsen på de lokale geder. Lhasa apso ‘en blev i århundreder hold  af de tibetanske Dalai Lama’er der undertiden forærede hundene væk som fornemme gaver, blandt andet til det kinesiske hof, der siges at have brugt hunderacen i forædlingen af den kinesiske shih tzu. På samme måde har shih tzu ‘er muligvis på et tidspunkt været krydset ind i lhasa apso ‘en og de to hunderacer har derfor en del ligheder.

Lhasa apso ‘en kom til Vesten fra Tibet i starten af 1900-tallet, idet de blev hjembragt af misonærer og andre rejsende. Racen blev hurtig populær og blev anerkendt for første gang i 1902.

Temperament og pleje

Lhasa apso ‘en er en hårdfør, modig og livskraftig lille hund, der i århundreder har været holdt som vagthund i sit hjemland og stadigvæk har evnerne i god behold. Den er glad, munter, stolt og viljestærk og udgør en dejlig familiehund, der behøver en vis opdragelse og kan være en smule stædig. Pelsen kræver en del pleje.Lhasa Apso 555

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Højde for hannen: 25,4 cm, tæver lidt mindre. Han: 6 – 8 kg. Tæver: 5 – 7 kg.
  • Pels: Overpelsen er ang, tung, lige og hård. Den må ikke være ulden eller silkeagtigt. Moderat underuld.
  • Farve: Gylden, sand- eller honningfarvet, mørk gråsprængt, skifer- eller røgfarvet, flerfarvet, sort, hvid eller brun.
  • Levealder: 12 – 14 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Jake
02. Justin
03. Banjo
04. Fido
05. Scooby
06. Barney
07. Avery
08. Hylynn
09. Alfonzo
10. Diesel
Honey
Sadie
Amber
Bella
Roxy
Carly
Maddie
Sasha
Fuzzy
Xuxa