Parson russel og jack russel terrier

Print Friendly

parson russel og jack russel terrierDer findes i dag to forskellige hunderacer af den lille, vævre jagtterrier fra England, nemlig “parson russel terrier” og “jack russel terrier”. Tidligere var den såkaldte parson jack russel terrier godkendt, men den internationale hundeorganisation FCI, har nu anerkendt begge racer. De opererer derfor under hver deres racestandard. Parson russel terrieren er større end jack russel terrieren, der til gengæld er lidt længere i sit kropsform.

Begge hunderacer blev skabt af den karismatiske engelske præst (parson betyder præst) John (Jack) Russel, der trods sit embede var en aktiv rævejæger, rutter, terrierdommer og hundeopdrætter. Han levede i Devon, England fra 1795 til 1883 og var i 1873 medstifter af den engelske kennelklub.

Han ønskede at skabe en aktiv og modig hund, der både var tilstrækkeligt lille til at kunne trænge ned i rævens grav, men samtidigt højbenet nok til at kunne følge med hestene under jagten. Mange af de eksisterende gravjagthunde blev båret på hesten hen til rævegraven, og det ønskede John Russel at få lavet om på. Han baserede sit avlsarbejde på en tæve ved navn Trump, som han indkrydsede med en række arbejdende terrierracer, både ensfarvede og brogede. Resultatet blev en forskelligartet gruppe af hunde, der i dag er splittet op i to racer.

Temperament

Begge hunderacer er effektive jagthunde og dejlige selskabshunde for den aktive familie. De har et højt energiniveau og kræver megen motion og beskæftigelse, samt en fornuftig og konsekvent opdragelse. Pelsen kræver ikke megen pleje

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Jack russel: begge køn 25 – 30 cm. Parson russel: Hanner idealhøjde 36 cm., Tæver idealhøjde 33 cm, plus/minus 2 cm.
  • Pels: Ru-, glat-eller stikkelhåret.
  • Farve: Hvid, hvid med få aftegninger.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.

Denne hund har egenskaberne: , , , , , ,