Sealyham terrier

Print Friendly

sealyham terrierImodsætning til mange af de øvrige terrierracer, er sealyham terrier’ens oprindelse veldokumenteret. Den blev fremavlet i Wales mellem 1850 og 1891 af den walisiske kaptajn John Tucker Edwards. Han ønskede at skabe sig sin helt egen race, der var stærk og hurtig nok til at gå på jagt med hans kobbel af odderhunde. Den nye hund skulle kunne følge med koblet og jage odderen ud af dens hule til de ventende hunde. Desuden skulle hunden være modig nok til at kunne trænge ned i ræve- og grævlingegrave og jage beboerne ud. Racen skulle være hvid, så koblet af odderhunde eller fox hounds ikke slog hunden ihjel ved en fejltagelse.

Det er ikke præcist fastslået hvilke racer, der blev brugt til at fremavle sealyham terrier’en, men man ved der var rigtigt mange involveret igennem den lange forædlingsperiode. Der gisnes om welsh corgi, den nu uddøde chesire terrier, bull terrier, dandie dinmont terrier, ruhåret fox terrier, west highland white terrier, den nu uddøde old english white terrier og jack russel terrier. Enkelte kilder nævner dertil en lavbenet jagthund, basset of Flandern, fra det nordlige Frankrig.

Dette sammensurium af forskelligartede hunderacer skabte i løbet af godt 40 år den moderne sealyham terrier, der blev opkaldt efter kaptajnens gods, Sealyham, ved floden Sealy i det vestlige Wales. Sealyham terrier’en blev udstillet for første gang ved en hundeudstilling i Wales i 1903 og blev otte år senere racegodkendt af den engelske kennelklub. Racen bestod på dette tidlige tidspunkt af særdeles jagtivrige, adrætte, men undertiden også agressive hunde, der ikke ville være egnende til familiehunde i vore dage. Heldigvis er der blevet arbejdet meget med racens temperament, så den i dag udgør en charmerende familiehund.

Temperament og pleje

Sealyham terrier’en er en venlig, men selvsikker og undertiden temmelig egenrådig hund, der kræver en kærlig, men fast opdragelse. Pelsen skal hyppigt børstes og trimmes 3-4 gange om året og fælder kun begrænset.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Begge køn: ikke over 31 cm.
  • Pels: Lang, hård og ru med tæt underuld.
  • Farve: Hvid, med/uden lemon, brune, blå eller grævling-brogede aftegninger på hoved og ører.
  • Levealder: ca. 15 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Buddy
02. A.J.
03. Mabel
04. Justin
05. Mike
06. Avery
07. Hylyn
08. Rusty
09. Gyro
10. Avery
Ashley
Gracie
Sparky
Biscuit
Cookie
Bubba
Sasha
Justine
Snickers
Caramel

Denne hund har egenskaberne: , , , , ,