Skotsk hjortehund

Print Friendly

skotsk hjortehundSkotsk hjortehund er en af de ældste hunderacer på de britiske øer. Den menes at kunne føre sin afstamning over 3000 år tilbage i tiden til nogle korthårede myndetyper, der blev bragt til Skotland af fønikiske handelsmænd. Der er tilsvarende fremsat en teori om, at det var kelterne og ikke fønikerne, der bragte de hurtige, myndelignende jagthunde med sig til de britiske øer fra erobrede områder i Mellemøsten.

Men uanset oprindelsen var de meget kortpelsede, sydlige racer ikke særligt velegnede til det barske skotske terræn og klima. De blev derfor på et tidspunkt indkrydset med lokale hunderacer, der havde en noget mere vejrbestandig pels. På et tidspunkt menes den irske ulvehund at være blevet indkrydset i racen, og de to racer har da også en del fælles karaktertræk.

Den skotske hjortehunds oprindelige formål var at hjælpe med til jagten på de store, skotske hjorte. At skulle nedlægge et så kraftfuldt og hurtigt bytte kræver en ualmindelig modig, adræt og udholdende race. Den skotske hjortehund havde disse kvaliteter i overmål og blev derfor i århundreder feteret og beundret som en uundværlig partner på jagterne. På et tidspunkt blev der vedtaget, at det udelukkende var kongelige og adelige personer, der måtte være i besiddelse af en skotsk hjortehund. Den blev derfor ofte kaldt for “Skotlands kongelige hund”.

Da geværet kom frem, og jagtmetoderne ændrede sig, blev hjortehunden sjælden. Racen var tæt på at uddø, da et par skotske brødre i starten af 1800-tallet besluttede sig for at genoplive “højlandets greyhound”, som racen engang blev kaldt. De fik ved et omfattende avlsarbejde genetableret racen, og da selveste dronning Victoria erhvervede sig et par hjortehunde, var racens fremtid sikret. I dag er racen en relativ sjælden, men meget værdsat familiehund.

Temperament og pleje

Skotsk hjortehund’en er en venlig og rolig hund, der er specielt kendt for sin store tålmodighed med børn. Den kræver megen motion og skal have afløb for sin løbetrang. Pelsplejen er minimal.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Hanner: min. 76 cm. Tæver min. 71 cm.
  • Pels: Tyk, tættilliggende, strid og hård.
  • Farve: Mørk blågrå, nuancer af grå, brindlet, gul, sandfarvet, rød, rød fawn med sorte hårspidser.
  • Levealder: 8 – 11 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.
Navne for racen top 10
Drenge
Navne for racen top 10
Piger
01. Zoey
02. Admiral
03. Mabel
04. Cody
05. Jackson
06. Avery
07. Muffin
08. Rusty
09. Chico
10. Adamore
Bella
Molly
Sparky
Ginger
Cupcake
Bubba
Sasha
Justine
Emily
Archie

Denne hund har egenskaberne: , , , , , ,