Welsh corgi (Pembroke og Cardigan)

Print Friendly

welsh corgi cardiganWelsh corgi cardigan og welsh corgi pembroke er trods en umiddelbar stor lighed to forskellige hunderacer med hver deres oprindelse. Begge hunderacer har udviklet deres individuelle særpræg i de walisiske bakker, hvor de var uundværlige hjælpere på gårdene. De drev kvæget, passede på gården, gik med på jagt og var selskabshund for børnene. De to hunderacers oprindelse er ikke endeligt fastslået, og man arbejder med flere forskellige teorier. Den smukkeste af teorierne kommet fra en gammel legende, der fortæller at welsh corgien var en gave fra de walisiske alfer, der brugte hundene som trækdyr. Mere sandsynlige teorier går ud på, at welsh corgi cardigan er den ældste af hunderacerne og fulgte med kelterne til Wales for over 3000 år siden. Pembroken fulgte med flamske vævere omkring år 1100. Denne teori placerer pembroken i spidshundefamilien, mens cardiganen placeres sammen med gravhundene. Atter andre teorier involvere den svenske västgötaspids, der har en stor lighed med begge corgi-racerne, og som fulgte med vikingerne til England omkring år 800. Nogle mener endog at kunne føre corgien tilbage til de tidlige walisiske stenalderlandmænd, der levede for over 4000 år siden.

De to hunderacer levede i århundreder relativt isoleret fra hinanden i henholdsvis det bjergrige Cardiganshire og det mere flade Pembrokeshire. Da transportmulighederne blev bedre i starten af 1900-tallet, begyndte sammenblandingen af de to hunderacer, og den fortsatte indtil 1934, hvor de fik hver deres standard.

Temperament og plejewelsh corgi pembroke

Begge corgiracer er kærlige, livlige og glade for børn. Hundene er intelligente, lærenemme og særdeles velegnede til lydigheds- og agilitytræning. Begge hunderacer er hyrdehunde og kan have dentens til at hyrde medlemmer af familien. De er velegnede som vagthunde, da de er modige og kun modvilligt viger for overmagten. Pelsen kræver kun en jævnlig gennembørstning.

Fakta omkring hunderacen

  • Størrelse/Vægt: Cardigan: idealhøjde 30 cm. Pembroke: 25,4-30,5 cm. Vægt: 11 – 14 kg.
  • Pels: Cardigan: dækpels kort eller middellang med lige dækhår. God underuld. Pembroke: dækpels middellang og lige med tæt underuld.
  • Farve: Cardigan: alle farver er tilladt. Med eller uden hvide aftegninger. Grundfarven skal være dominerende. Pembroke: ensfarvet rød, zobel, fawn, black-and-tan. med eller uden hvide aftegninger på ben, bryst og hals.
  • Levealder: Begge racer, 12 – 15 år.

Hunderacens Behov
Motionwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for motion.
Foderwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for foder
Pelsplejewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for pelspleje
Pladswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Jo flere markerede stjerner, jo større er hundens behov for plads.

[wpdm_file id=29] [wpdm_file id=30]


Denne hund har egenskaberne: , , , , , , ,